Kirkon hautausmaa

Rantatie 13 , 85900 Reisjärvi

Kirkon hautausmaa

Hautausmaa sijaitsee kirkon ympäristössä.

Muistomerkkejä:

Itsenäisyyteen liittyvä muistomerkki; Talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden muistopatsas

17.9.1960 paljastettiin Reisjärven kirkkotarhassa talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden muistopatsas. Veistos kuvaa isää hyvästelemässä vaimoaan ja poikaansa. Patsaantekijä on Esko Kananen Pihtiputaalta.

Reisjärven sankaripatsaan/vapaussodassa kaatuneiden muistomerkin

on valmistanut Tuomainen & kumpp. Oulusta. Patsaan luonnoksen on tehnyt arkkitehti Sandelin. Arkkitehtitoimisto Wirkkala Helsingistä tehnyt patsaasta olevan korkokuva luonoksen, jonka alle on hakattu lause

” Oi paljasta pääsi, elon matkamies, kun paikalle tälle sun johtavi ties. Täss uinuvat untahan sankarit, Maan wapauden lunnahat kalliit”. Sankaripatsaan paljastus juhlatilaisuus oli 3.7.1923, lahjoittajina suojeluskunta ja patsastoimikunta.

Nälkään kuolleiden muistomerkki

Kirkon seinustalla on 1860-luvulla nälkään kuolleiden muistomerkki, joka valmistui 1972, kertomassa tämän seudun ihmisten koettelemuksista, mutta myös uskosta Jumalaan. Muistitieto kertoo heinäkuussa olleen niin kylmä, että järven vesi oli jäähileessä. Kolme vuotta kesti tämä kato ja yhtenä vuonna kuoli 400 ihmistä nälkään já tauteihin, tällöin väkiluvun ollessa n. 2000 henkeä. Reisjärvi oli tilastojen mukaan kolmen pahimmin nälkävuosista kärsineen paikkakunnan joukossa.

Enkeli muistopaikka muualla lepäävien muistolle.

Muualle haudattujen muistomerkki valmistui 4.9.2011, jolloin vietettiin Reisjärven kirkon 190 vuotisjuhlaa. Patsaan teki Reisjärvinen Teuvo Hautala.

Enkelin viereen kiveen on taottu laatat Kulta & Kello Kärkkäinen Ky:ssä.

virren 365: säkeestä 3 alkua: Muualle haudattuja muistaen

Kun päättyy kerran matkani,

lähetä, Herra, enkeli

luoksesi minut tuomaan.

Ruumiini kerran kätköön maan

nimeesi, Jeesus, siunataan,

se ota armon huomaan.

Ohjeita hautausmaalla kävijöille;

Hautausmaalla kannattaa liikkua varoen, varsinkin keväällä maan sulamisen aikaan
koirien ulkoiluttaminen hautausmaalla ei ole suositeltavaa
polkupyörillä sekä moottoriajoneuvoilla ajo on kiellettyä hautausmaalla
huoltoajo (esim. kiviliikkeet ja jätehuoltoauto) on sallittu.

Ei puita eikä pensaita haudoille

Puiden ja pensaiden istuttaminen haudoille on kiellettyä, koska ne voivat vahingoittua tai olla esteenä hautaa avattaessa. Haudan tai kukkapesän reunustaminen mukulakivillä, levyillä tai vastaavilla ei ole myöskään suositeltavaa edellä mainituista syistä.

Hautakivet ovat omaisten omaisuutta, niitä oiotaan pyydettäessä, työstä peritään korvaus.

Hautausmaan jätehuolto

Hautausmaalla on teksteillä varustettuja roskasäiliöitä, joihin toivotaan jätteet lajiteltavan seuraavasti:

Muovi, metalli ja lasi. Maatuva aines: kukat, lehdet, ruohot, pienet oksat, havut ja maa-aines.

Kynttilälyhdyt pois kesäksi

Hautausmaan henkilökunta toivoo, että kynttilälyhdyt poistetaan haudoilta 1. toukokuuta mennessä. Kaikki irralliset koriste-esineet ovat omaisten vastuulla, eikä seurakunta vastaa niistä. Huomioithan metsäpalovaroitusten aikaan, myös hautausmaalla on avotulenteko kielletty.

Hautausmailla on vesipisteitä.

Hautausmaalla kävijöille parkkitilaa löytyy seurakuntakodin pihalta Rantatie 13:sta.

Rantatie 13, 85900 Reisjärvi

Hautausmaan siivoustalkoot

Ruoka- ja kahvitarjoilu srk.kodissa.