Seurakunta on mukana arjessa ja juhlassa.

Ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon , kun haluat sopia esim. vihkimisestä, kastejuhlasta tai hautajaisista.

Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen naimisiin menoa suoritetaan avioliiton esteiden tutkinta. Siinä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä verkossa Linkki avautuu uudessa välilehdessätai tulostamalla ja täyttämällä lomakkeen Linkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessäja palauttamalla sen aluekeskusrekisteriin, Isokatu 17, Oulu.

Voitte käyttää verkkopalvelua, jos olette vähintään 18-vuotiaita ja kotikuntanne on Suomessa. Toisen teistä on oltava Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, koska muuten tutkintaa ei voi tehdä. Lisäksi tarvitsette pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Samalla voit palauttaa myös lomakkeen, jossa kysytään lupa vihkimistiedon julkaisemiseenLinkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä (pdf). Molemmat lomakkeet voi täyttää myös suoraan aluekeskusrekisterissä.

Avioliiton esteiden tutkinnan tarkoitus on varmistaa, että avioliitolle ei ole lainmukaisia esteitä. Tällaisia esteitä ovat muun muassa alaikäisyys ja voimassa oleva avioliitto. Avioliitto ei myöskään ole sallittu läheisten sukulaisten kesken. Esteiden tutkintaa täytyy pyytää viimeistään seitsemän arkipäivää ennen vihkipäivää. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää pidempään, jopa viikkoja. Todistus toimitetusta esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta todistuksen antamisesta.

Huom! Esteidentutkintatodistus kirkollista vihkimistä varten on suositeltavaa hakea Oulun aluekeskusrekisteristä. Jos kumpikaan vihittävistä ei ole Oulun aluekeskusrekisteriin kuuluvan seurakunnan jäsen, todistus haetaan jommankumman kotiseurakunnasta. Mikäli todistus pyydetään Digi- ja väestötietovirastosta eikä siinä ole merkintää seurakunnan jäsenyydestä ja rippikoulun käymisestä, se ei ole riittävä kirkolliseen vihkimiseen. Kirkollinen vihkiminen on mahdollista vain silloin, kun on kyse miehen ja naisen välisestä avioliitosta.

Myös samaa sukupuolta olevien avioparien esteidentutkinta voidaan suorittaa seurakunnissa tai keskusrekisterissä. Lisätietoa: Uusi avioliittolaki ja kirkko.Linkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Avioliiton esteiden tutkinnan voi hoitaa Oulun aluekeskusrekisterissä, jos jompikumpi vihittävistä kuuluu johonkin Oulun aluekeskusrekisterin seurakuntaan: Haukipudas, Karjasilta, Kiiminki, Oulujoki, Oulunsalo, Oulun tuomiokirkkoseurakunta ja Tuira sekä Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kemi, Keminmaa, Kempele, Kolari, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulainen, Pello, Posio, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Siikalatva, Simo, Taivalkoski, Tervola, Tyrnävä, Utajärvi ja Ylitornio.

 

Yhteystiedot:

Aluekeskusrekisteri
Isokatu 17, 1. krs.
90100 Oulu

Aukioloajat:
Maanantaista perjantaihin klo 9-16. Tai Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sähköisen palvelun kautta https://esteidentutkinta.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai puhelimitse.

Avioliittoasiat
puh. (08) 316 1310

> Häät-sivulle

KIRJE KASTEKOTIIN

Kotiseurakuntanne toivottaa teille Onnea ja Jumalan Siunausta pienokaisenne syntymän johdosta!

Kirkkojärjestyksen mukaan kirkkoon kuuluvien vanhempien lapsi on kastettava ilman tarpeetonta viivytystä. Suositus on, että lapsi kastetaan (1-3) kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Kastejuhla voi olla kirkossa, seurakuntakodissa, kotona tai jossakin muussa kastepapin kanssa sovitussa paikassa.

Etunimiä saa olla enintään neljä. Hyväksyttävän nimen voi tarkistaa: https://verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu. Hyväksyttävä nimi on väestötietojärjestelmän tietojen mukaan jo käytössä nimensaajan kanssa samaa sukupuolta olevalla viidellä elossa olevalla henkilöllä.

Kastettu lapsi kirjataan kastepäivästä alkaen paikallisseurakunnan jäseneksi. Mikäli lapsi on avioliiton ulkopuolella syntynyt, esitäytetyssä lomakkeesta puuttuvat isän tiedot.  Esitäytetyissä tiedoissa olevat mahdolliset virheet tulee ilmoittaa Oulun aluekeskusrekisteriin p. 08 3161 303.

Jos avioliiton ulkopuolella syntyneelle lapselle halutaan antaa isän sukunimi, vanhemmilla pitää olla todistus isyyden vahvistamisesta. Jos todistusta ei ole lapsi kastetaan äidin sukunimelle. Isyyden vahvistamisen jälkeen lapsen tiedot kirjataan myös isän rekisteritietoihin. Vanhemmuuden vahvistamisen voi tarkistaa os. https://suomi.fi/omat-tiedot/henkilötiedot. Mikäli isyys on maistraatin (dvv:n) vahvistettava, on kaste syytä varata 2 kk:n päähän vauvan syntymästä. Kts erillinen uusi sukunimi laki.

Kastettavalla lapsella tulee olla ainakin yksi kummi, joka on konfirmoitu kirkon jäsen. Luterilaiseen kirkkoon kuuluvien kummien lisäksi lapsella voi olla kummeja, jotka kuuluvat sellaisiin kirkkokuntiin, jotka tunnustavat luterilaisen kasteen (mm. ortodoksit tai katoliset). Vähintään kahden kummin tai muun todistajan tulee olla läsnä kastetilaisuudessa.

Kirkkoon kuulumaton henkilö voi toimia kasteen todistajana ja perheen ja kastettavan tukena.

Kummien tiedot (nimet ja henkilötunnukset) ilmoitetaan seurakunnalle lomakkeella, joka annetaan papille kastekeskustelussa. Kummin tiedot tarkistetaan ennen kastetta.

Voitte sopia kastetoimitukseen liittyvistä asioista soittamalla seurakunnan kirkkoherranvirastoon p. 040 6202428 tai kirkkoherralle p. 040 536 1424.  

Mikäli kasteen toimittaa joku muu kuin oman seurakunnan palveluksessa oleva pappi, pyydämme teitä noutamaan kirkkoherranvirastosta kastekynttilän, kastetodistuksen ja kummitodistukset. Seurakunnalla on tarvittaessa lainattavissa kastepuku.

Kaste tiedon saavuttua rekisteröintiin, seuraavan viikon sunnuntaina jumalanpalveluksessa muistetaan kastettua pienokaista, hänen vanhempiaan, kummejaan ja isovanhempiaan yhteisessä esirukouksessa. Kastetun nimi julkaistaan myös lehdessä olevissa kirkollisissa ilmoituksissa ja seurakunnan nettisivuilla www.reisjarvenseurakunta.fi ja kirkon edessä ilmoitustaululla, jos vanhemmat eivät tietosuojalakiin vedoten kiellä julkaisemista.  Kasteesta lisätietoja www.kaste.fi.

REISJÄRVEN SEURAKUNTA